پلاک مگ

مجله‌ی مجازی پلاک۹۸

بازگشت به مجله

نکات مورد توجه هنگام پیش‌خرید ساختمان

پیشخرید

در دنیای امروز با گسترش شهرنشینی نیاز به ساخت­‌وساز سریع و گسترده‌­ی مسکن افزایش یافته است. از سوی دیگر، افزایش هزینه‌­ها­ی ساخت مسکن منجر به کاهش توان سازندگان عمده شده است و مردم عادی نیز قدرت ساخت و خرید کمتری نسبت به گذشته دارند. بنابراین با گذشت زمان پیش‌خرید ساختمان (پیش‌فروش) برای حل این مسئله ایجاد شد.

در این مطلب قصد داریم به تعریف پیش‌­فروش و بیان نکات مورد توجه در زمان انعقاد قرارداد پیش­‌فروش ساختمان بپردازیم.

تعریف پیش‌­فروش ساختمان

قانون­‌گذار پیش­‌فروش ساختمان را در ماده یک قانون آن این­‌گونه تعریف کرده است:

«هر قراردادی با هر عنوان که به موجب آن، مالک رسمی زمین (پیش‌فروشنده) متعهد به احداث یا تکمیل واحد ساختمانی مشخص در آن زمین شود و واحد ساختمانی مذکور با هر نوع کاربری از ابتدا یا در حین احداث و تکمیل یا پس از اتمام عملیات ساختمانی به مالکیت طرف دیگر قرارداد (پیش‌خریدار) درآید از نظر مقررات این قانون “قرارداد پیش‌فروش ساختمان” محسوب می‌شود.»

مطابق تعریف ارائه شده انتقال مالکیت در پیش‌­فروش ساختمان می­‌تواند به سه شکل باشد:

الف- از ابتدای ساخت

ب- در حین ساخت و به میزان پیشرفت پروژه

ج- پس از اتمام پروژه

نکته­‌ی حائز اهمیت در پیش­‌خرید ساختمان آن است که به منظور حفظ هرچه بیشتر حقوق پیش­‌خریدار بهتر است انتقال مالکیت با انعقاد قرارداد یا به نسبت پیشرفت ساختمان صورت گیرد.

تنظیم قرارداد پیش‌­فروش منوط به وجود چه مدارکی است؟

پیش­‌فروشنده برای اقدام به پیش‌­فروش ساختمان باید مدارک و مجوزهای مورد نظر قانون­‌گذار را فراهم آورد. این مدارک شامل: سند رسمی مالکیت یا سند رسمی اجاره با حق احداث بنا یا قرارداد رسمی که نشان دهد پیش‌­فروشنده حق انجام معامله را دارد، پروانه ساخت کل ساختمان و شناسنامه فنی مستقل برای هر واحد، بیمه‌نامه مربوط به مسوولیت، تاییدیه مهندس ناظر ساختمان مبنی بر پایان عملیات پی ساختمان و پاسخ استعلام از اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک در خصوص آخرین وضعیت ثبتی ملک.

بنابراین در هنگام پیش­خرید ساختمان باید حتما مدارک مذکور را بررسی کرده سپس اقدام به انعقاد قرارداد نمود.

چه مواردی باید در قرارداد پیش‌­فروش ساختمان درج گردد؟

در هر قرارداد پیش‌­فروش ساختمان باید موارد زیر درج شود:

  • اسم و مشخصات طرفین قرارداد اعم از حقیقی یا حقوقی
  • پلاک و مشخصات ثبتی و نشانی وقوع ملک
  • اوصاف و امکانات واحد ساختمانی مورد معامله مانند مساحت اعیانی، تعداد اتاق‌ها، شماره طبقه، شماره واحد، توقفگاه (پارکینگ) و انباری
  • مشخصات فنی و معماری ساختمانی که واحد در آن احداث می‌شود مانند موقعیت، کاربری و مساحت کل عرصه و زیربنا، تعداد طبقات و کل واحدها، نما، نوع مصالح مصرفی ساختمان، سیستم گرمایش و سرمایش و قسمت‌های مشترک و سایر مواردی که در پروانه ساخت و شناسنامه فنی هر واحد قید شده یا به طور عرفی در قیمت مؤثر است.
  • قیمت، تعداد اقساط و نحوه پرداخت (لازم به ذکر است که الزاما باید 10 درصد از قیمت توافق شده در زمان تنظیم سند رسمی مالکیت پرداخت شود و نه قبل آن)
  • زمان تحویل واحد ساختمانی پیش‌فروش‌شده و تنظیم سند رسمی انتقال قطعی
  • تعیین تکلیف راجع به خسارات، تضمین‌ها و قرارداد بیمه‌ای، تغییر قیمت و تغییر مشخصات مورد معامله
  • تعهدات پیش‌فروشنده به مرجع صادرکننده پروانه و سایر مراجع قانونی (باید توجه داشت در صورتی که پیش‌­فروشنده تعهداتی در مقابل مرجع صادرکننده‌­ی پروانه داشته باشد، تنها زمانی اجازه­ی پیش­‌فروش دارد که حداقل 30 درصد از این تعهدات را انجام داده باشد)
  • معرفی داوران

قرارداد پیش‌­فروش باید رسمی باشد

نکته‌­ای که بسیار حائز اهمیت است و عمدتا مورد توجه قرار نمی‌­گیرد این است که بر اساس ماده 5 قانون پیش‌­فروش ساختمان، فروش ساختمان در این قالب باید در دفترخانه­‌ی اسناد رسمی و به موجب سند رسمی صورت گیرد. مطابق ماده 23 همان قانون اشخاصی که بدون تنظیم سند رسمی اقدام به پیش‌فروش ساختمان نمایند، به حبس از نود و یک روز تا یک‌سال یا جزای نقدی به میزان دو تا چهار برابر وجوه و اموال دریافتی محکوم می‌شوند. بنابراین باید دقت کرد که در صورت تمایل به خرید ساختمان‌های پیش‌­فروش شده حتما قرارداد آن را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم کرده و از تنظیم قرارداد در بنگاه‌­های معاملاتی خودداری شود.

کم یا زیاد شدن متراژ ساختمان پس از ساخت

تمامی نقشه‌­ها و پیش­‌بینی‌­های صورت گرفته در مورد ساختمان ساخته نشده یا در حال ساخت فرضی بوده و ممکن است تغییراتی در آن ایجاد شود. یکی از این موارد متراژ ملک است. در موارد بسیاری ممکن است مساحت ملکی که پیش‌­خرید شده پس از اتمام ساخت بیشتر یا کمتر از میزان قید شده در قرارداد باشد. مطابق ماده 7 قانون پیش‌فروش ساختمان اگر این تفاوت تا 5 درصد متراژ مورد توافق باشد حق فسخ برای هیچ­­یک از طرفین وجود ندارد و در صورتی که این تفاوت بیشتر از 5 درصد باشد پیش‌خریدار حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.

حل اختلافات ناشی از قرارداد پیش‌­فروش ساختمان

در خصوص هر قراردادی ممکن است اختلافاتی ایجاد شود و قرارداد پیش­‌فروش ساختمان نیز از این امر مستثنی نیست. نکته­‌ی قابل توجه در این خصوص این است که اختلافات ناشی از این قراردادها الزاما باید از طریق هیئت داوری حل شوند. یک نفر داور از سوی خریدار، یک نفر از سوی فروشنده و یک داور با توافق طرفین انتخاب خواهد شد.

در پایان باید گفت در صورتی که قصد پیش­‌خرید ملکی را دارید حتما مجوزها و مدارک فروشنده را بررسی نمایید، استعلامات مورد نیاز را اخذ کنید و در دفتر اسناد رسمی اقدام به انعقاد قرارداد رسمی نمایید تا از تضییع حقوقتان جلوگیری شود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت تجارت الکترونیک پیشرانان فناوری می‌باشد.
اجرا از شرکت راهکار تجارت الکترونیک سلیم