آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا بعد از گذراندن وقت در فضایی خنثی و روشن، احساس آرامش بیشتری میکنید؟ یا بعد از حضور در یک اتاق رنگارنگ و پر جنب و جوش انرژی میگیرید؟ این موضوع احتمالا تا حد زیادی به روانشناسی رنگ (ارتباط بین رنگها و احساسات ما) بستگی دارد که تأثیر زیادی در طراحی داخلی دارد.
روانشناسی رنگ ابزاری قدرتمند در طراحی داخلی است که بیش از هر عامل دیگری بر حال و هوای اتاق تأثیر میگذارد. رنگها و سایههای مختلف احساسات خاصی را برمیانگیزد؛ بنابراین هنگام انتخاب رنگها، در نظر گرفتن نوع فضایی که میخواهید ایجاد کنید و رنگهایی که به شما در دستیابی به این هدف کمک میکنند، اهمیت دارد.
اگر به دنبال بهرهمندی از روانشناسی رنگ در دکوراسیون فضای مورد نظر یا طراحی اتاق خود به بهترین شکل هستید، این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
نقش رنگها در روانشناسی دکوراسیون
قرمز
رنگ قرمز به عنوان تیزترین رنگ، سطح انرژی اتاق را بالا میبرد و آدرنالین را به جریان میاندازد. جاهطلبی، جنبش و نیروی اراده همه ویژگیهایی هستند که به این رنگ نسبت داده میشود، به همین دلیل است که رنگ قرمز گزینهای عالی برای اتاقهای کار در خانه و فضاهای خلاقانه است. در اتاق نشیمن یا غذاخوری، رنگ قرمز افراد را به هم نزدیک میکند و منجر به شکلگیری مکالمات بیشتر مسشود. در سالن ورودی نیز این رنگ تأثیر اولیهای قوی ایجاد میکند.

زرد
رنگ زرد گرمای نور خورشید را به تصویر میکشد و مثبتاندیشی را تداعی میکند. این رنگ به دلیل انرژیبخشی و دلپذیری خاص خود انتخابی عالی برای آشپزخانه، اتاق ناهارخوری و حمام است. از سایههای طلایی و زرد میتوانید برای روشنتر کردن گوشههای تاریک خانه خود و ایجاد حس نورگیر بودن فضا استفاده کنید.

آبی
رنگ آبی به عنوان یکی از قویترین رنگهای طیف روانشناسی رنگ، فشار خون را پایین میآورد و تنفس و ضربان قلب را کاهش میدهد. رنگهای عمیق و جسورانه در ایجاد حس اطمینان موثرند و با ویژگیهایی مانند وفاداری، اعتماد، صلح و موفقیت مرتبط هستند. این رنگ آرامشبخش و تسکیندهنده اغلب برای اتاق خوابها و حمامهایی که میخواهید محیطی آرامش بخش ایجاد کنید، توصیه میشود.

سبز
رنگ سبز که ترکیب نشاطآوری آبی و مثبتاندیشی زرد است، تقریبا برای هر اتاقی در خانه مناسب است. این رنگ افکار مربوط به تعادل، رشد و ترمیم را در روانشناسی رنگ تحریک میکند، بلافاصله دنیای طبیعت را به یاد میآورد و آرامش را برمیانگیزد اما گرمای کافی برای القای راحتی و یکپارچگی را نیز در خود دارد.

بنفش
رنگ بنفش با طیف وسیعی از احساسات مثبت از عمق و خلاقیت گرفته تا تخیل و اشراف همراه است. این رنگ جاذبه سلطنتی دارد و لوکس بودن حقیقی را نشان میدهد. برای حداکثر تأثیر استفاده از بنفش را میتوانید برای اتاق آرایش و رختکن در نظر بگیرید، یا از آن در راهروی خود استفاده کنید تا در اولین برخورد مهمانان را تحت تأثیر قرار دهید.

نارنجی
رنگ نارنجی نماد آفتاب و طبیعت است. نارنجی و همه سایههای آن تا حد زیادی روی روان تاثیر مثبت دارند. رنگهای دور طیف نارنجی، مانند طلایی نشاندهنده ثروت و رفاه است که میتواند بر شخصیت فرد یا تمایل او برای موفقیت و شهرت موثر باشد.

صورتی
رنگ صورتی بر احساسات نزدیکتر به قلب تأثیر میگذارد. در صورت استفاده مناسب، رنگ صورتی و همه سایههای آن فضایی از عشق و شفقت ایجاد میکند.
الگوهای ساده و طرحهای پیچیده میتوانند رنگ صورتی را در روند طراحی داخلی مدرن به سطح کاملاً جدیدی برسانند. این رنگ احساس آرامش و عشق را برمیانگیزد. سایههای پررنگ صورتی در ترکیب با رنگهای ثانویه مانند آبی روشن به شما کمک میکند تا ایده ذهنی خود را بهتر بیان کنید. میتوانید از آن برای نشان دادن سرزنده بودن الگوهای دیوار استفاده کنید.

رنگهای خنثی
سایههایی مانند مشکی، خاکستری، سفید و قهوهای برای پالت طراح داخلی حیاتی هستند. مزیت این رنگها انعطافپذیریشان است. میتوانید رنگهای دیگر را به این سایهها اضافه کنید تا روح زندگی به فضا ببخشید و یا رنگهای دیگر را برای داشتن زیبایی ظریفتر حذف کنید. خاکستری یکی از آن رنگهای متنوع است که میتواند گرم یا سرد باشد و میتواند احساس آرامش و امنیت را در فضا ایجاد کند. خنثی بودن رنگ مشکی نیز به آن کیفیتی میدهد و ظرافتی ایجاد میکند که منجر به قدرت، درام و رمز و راز میشود.
سفید
رنگ سفید یک خنثیکننده جهانی است و در طراحی داخلی بسیار قدرتمند عمل میکند. سفید با صلح و آرامش همراه است؛ به همین دلیل است که اسپاها، معماری ژاپنی و اسکاندیناوی رنگ سفید را به وفور استفاده میکنند. این رنگ نشاندهنده پاکیزگی است و تشخیص هرگونه علامت یا کثیفی روی سطح را آسان میکند.
رنگ سفید همچنین به عنوان یک بوم خالی برای اجرای تمام ایدههای طراحی شما عمل میکند. از نظر روانی، رنگ سفید برای افرادی که از کلاستروفوبیا (ترس از فضاهای بسته) رنج میبرند، بسیار مناسب است. استفاده از این رنگ باعث میشود اتاق بزرگتر و تمیزتر به نظر برسد. همچنین برای افراد مبتلا به اضطراب و فشار خون بالا مناسب است. اثر آرامشبخش رنگهای خنثی به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک میکند.

خاکستری
رنگ خاکستری یکی دیگر از رنگهای خنثی است که ارتباط زیادی با ظرافت و استایل دارد. اگرچه در مورد تأثیر رنگ خاکستری بر ذهن انسان اختلاف نظر وجود دارد، اما اگر از آن به درستی استفاده شود، میتواند تأثیر مثبت داشته باشد.
برخی این رنگ را نماد افسردگی میدانند. با این حال، خاکستری میتواند به عنوان یک خنثیکننده در میان طرحهای رنگی پر جنب و جوش استفاده شود. بهتر است از استفاده از رنگهای خاکستری روشن بر روی دیوارها خودداری کنید، اما میتوانید از خاکستری تیره روی یک دیوار استفاده کنید و آن را با رنگهای شاد مانند سفید، زرد یا صورتی احاطه کنید. همچنین میتوانید رنگهای طیف خاکستری را در مبلمان یک اتاق روشن پیادهسازی کنید. این کار ظرافت و پیچیدگی را به طراحی شما میافزاید.

مشکی
رنگ مشکی همیشه از تنوع و ظرافت خوبی برخوردار بوده است. این رنگ نشاندهنده سادگی و عملگرایی است و در طراحی داخلی و معماری داخلی مدرن بهترین عملکرد را دارد.
از نظر روانی، یک اتاق کاملاً مشکی میتواند بسیار غمانگیز و تاریک باشد. با این حال، اگر رنگ مشکی را با قرمز، سفید، آبی یا تقریباً هر رنگ دیگری ترکیب کنید، کنتراست بسیار خوبی را ایجاد میکند.

قهوهای
رنگ قهوهای را میتوان انحرافی سبکتر و نرمتر از قرمز دانست. قهوهای با رنگ طبیعی و ماهیت نرم و آرامشبخش خود میتواند در فضاهای وسیع شگفتی ایجاد کند تا عناصر مختلف مدرنیسم و کلاسیک را هماهنگ کند.
بهتر است از رنگ قهوهای کم استفاده شود. به عنوان طراح داخلی باید اطمینان حاصل کنید که رنگ دیوارها، رنگ اتاق و رنگ کلی فضای داخلی باعث میشود ساکنان احسای گرمی و راحتی داشته باشند. پالت رنگی که انتخاب میکنید نیز باید الهامبخش باشد. قهوهای کمی بیش از حد تمایل به آرامش حواس دارد که منجر به عدم فعالیت و دوری از اهداف میشود. از طرف دیگر در ترکیب با سایههای پر جنب و جوش و دیگر رنگهای طبیعی، رنگ قهوهای میتواند نماد مقاومت و امنیت باشد.
